ترور بدفورد ٬ ویروس شناس و استاد دانشگاه واشنگتن که تحقیقات ماههای اخیرش در مورد ویروس کرونا توجه زیادی جلب کرده است٫روز ۲۴ مارس سلسله توییتی در مورد جهشهای ویروس کوید ۱۹ و تاثیر آن بر موثر بودن واکسناسیون منتشر کرده. نکات این سلسله توییت به طور خلاصه عبارتند از:
اول اینکه جهش یافتن ویروس لزوما به معنی نیاز به واکسن جدید نیست٬ چرا که تعداد بسیار نادری از جهشها باعث به وجود آمدن یک سویه جدید ویروسی میشوند. مثلا اگر شما یک زنجیره انتقال ویروس آنفولانزا را بین افراد مختلف تعقیب کنید٬ درمیابید که ژن ویروس تقریبا هر ۱۰ روز یکبار دچار جهش میشود. تقریبا هیچ کدام از این جهشها تاثیری در کارکرد ویروس ندارند و ساز و کار تکامل زیستی باعث از بین رفتن جهشهای ناکارآمد برای ویروس میشود. از طرفی٬ جهشهایی که به کارایی تکثیر ویروس کمک کنند هم بسیار نادر هستند.
دوم اینکه در ویروس آنفولانزا که نیاز به بهروزرسانی واکسن در هر سال دارد٬ نیروی اصلی پیشران در تکامل ویروس٬ایمنی گونه انسانی است. در اثر این نیروی پیشران گاه به گاه جهشهایی پدیدار میشوند که موجب میشوند ایمنی حال حاضر افراد برای مقابله با گونه جهشیافته ویروس کافی نباشد٬ و همین دسته جهشها هستند که باعث میشود سویه مورد استفاده در واکسنآنفولانزا هر سال به روز بشود.
سوم اینکه در مورد ویروسهای جدیدی مثل کوید ۱۹ ٬ احتمالا به دلیل ضعیف بودن این نیروی پیشران٬ رسیدن به یک گونه جدید به شکلی که نیاز به ساخت مجدد واکسن باشد چند سالی زمان خواهد برد. مثلا در مورد ویروس آنفولانزای خوکی که در سال ۲۰۰۹ همهگیر شد٬ سه سال کامل طول کشید تا تغییری موثر به شکلی که نیاز به واکسن جدید را ایجاب کند در ویروس اتفاق افتاد.
نتیجه اینکه به نظر میرسد با اینکه در آینده و با وجود واکسن یا ایمنی جمعی ویروس کوید ۱۹ جهشهای واکسنگریزی از خود نشان بدهد٬ اما بازه مورد نیاز برای این قبیل جهشها در حد چند سال خواهند بود٬ و نه چند ماه.