با به اشتراک گذاشتن پاسخهای مفید از این صفحه در شبکه های اجتماعی خود به پخش اطلاعات قابل اعتماد کمک کنید
رفع ابهام و مسوولیت: تسهیلگران این وبسایت هیچ کدام تخصص پزشکی ندارند و مطالب منتشر شده در این وبسایت جایگزین توصیهها و تجویزهای پزشکی نیست. در مورد اطلاعات بهداشتی و پزشکی، ما فقط توصیههای متخصصان را به نقل از منابع معتبر در اینجا منعکس میکنیم.
پیشنهادات: اگر سوالی جدید، نظر، یا پیشنهادی دارید لطفا در فرم پایین این صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
فهرست سوالات
اطلاعات کلی در مورد کرونا
منبع: سایت یونیسف
ویروس کرونای «جدید» چیست؟
ویروس کرونای جدید (CoV) نوعی جدید از ویروس است.
بیماری ایجاد شده با ویروس کرونا که به آن بیماری کرونا ۲۰۱۹ (COVID-19) یا کوید-۱۹ میگویند، اولین بار در ووهان چین شناسایی شد. CO مخفف کرونا، VI مخفف ویروس و D به معنی بیماری (در انگلیسی). قبلاً به این بیماری «کروناویروس جدید ۲۰۱۹» یا «nCoV-2019» میگفتند.
ویروس COVID-19 ویروس جدیدی بوده و به خانواده ویروسهایی همچون سارس (سندروم تنفسی حاد) و سایر سرماخوردگیهای معمولی مرتبط است.
ویروس کوید-19 چگونه منتشر میشود؟
ویروس از طریق تماس مستقیم با قطرههای تنفسی فرد آلوده (ازطریق سرفه و عطسه) و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میشود. ویروس کوید-۱۹ میتواند ساعتها روی سطوح زنده بماند، ولی یک ضدعفونی ساده میتواند آن را از بین ببرد.
علائم ویروس کرونا چیست؟
علائم شامل تب، سرفه و تنگی نفس است. در مواد حادتر عفونت میتواند منجر به سینه پهلو (پنومونی یا همان عفونت ریه) یا مشکلات تنفسی گردد. در موارد نادر این بیماری کشنده خواهد بود.
علائم بیماری شبیه آنفولانزا یا سرماخوردگی معمولی است، که بسیار شایع تر از COVID-19 هستند. به همین دلیل برای تایید این که کسی COVID-19 گرفته باشد، بایستی آزمایش شود. نکته حائز اهمیت این است که اقدامات کلیدی پیشگیرانه را به خاطر بسپاریم که عبارتند از شستشوی دستها و رعایت موارد بهداشتی تنفسی (پوشاندن دهان به هنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا آرنج خم شده، سپس انداختن دستمال داخل سطح آشغال در بسته). همچنین واکسن آنفولانزا نیز راه پیشگیری مناسبی است، بنابراین به یاد داشته باشید که واکسیناسیون خود و فرزندانتان را به موقع انجام دهید.
ویروس کرونا برای چه مدت روی سطوح زنده میماند؟
اینکه ویروس کرونا برای چه مدت روی سطوح زنده میماند مشخص نیست، اما به نظر میرسد این ویروس شبیه به سایر ویروسهای همخانوادهاش رفتار میکند. مطالعات جدید نشان میدهند که کروناویروسها(از جمله اطلاعات اولیه در مورد ویروس کرونا) ممکن است به مدت چند ساعت تا بیش از یک هفته بر روی سطوح باقی بماند. این زمان تحت شرایط مختلف میتواند متفاوت باشد (به عنوان مثال نوع سطح، دما یا رطوبت محیط). یک ضدعفونی ساده میتواند در کمتر از یک دقیقه آن را از بین ببرد.
آیا کوید-۱۹ روی کودکان تأثیر می گذارد؟
این ویروس جدید است و ما هنوز نمیدانیم که چه تأثیری بر کودکان یا زنان باردار خواهد گذاشت. میدانیم که امکان دارد افراد در هر سنی به این ویروس آلوده شوند، اما تاکنون موارد نسبتاً کمی از COVID-19 در بین کودکان گزارش شده است. ویروس در موارد نادر کشنده است، و تاکنون بیشتر موارد منجر به مرگ در میان افراد پیرتر با بیماریهای زمینهای دیده شده است.
اگر فرزندم علائم کوید-19 داشت چه کار کنم؟
حتماً درمان پزشکی را شروع کنید، ولی به خاطر داشته باشید که اکنون در نیمکره شمالی فصل آنفولانزا است و علائم COVID-19 از قبیل سرفه یا تب میتواند مشابه علائم آنفولانزا یا سرماخوردگی که بسیار هم شایع هستند، باشد.
رعایت نکات بهداشتی دستها (شستشوی مرتب دستها) و بهداشت تنفسی را ادامه دهید و واکسیناسیون کودکان خود را به موقع انجام دهید تا کودکتان درمقابل سایر ویروسها و باکتریهای بیماریزا در امان باشد.
در مورد سایر عفونتهای دستگاه تنفسی از قبیل آنلفولانزا، اگر خودتان یا کودکتان علائمی دارد، از همان ابتدا کمک پزشکی بگیرید و سعی کنید که از حضور در اماکن عمومی (محل کار، مدارس وسایل نقلیه عمومی)خودداری کنید، تا از سرایت به دیگران جلوگیری شود.
اگر یکی از افراد خانواده علائم بیماری را داشته باشد چه کار باید کرد؟
اگر شما یا کودکتان تب، سرفه و تنگی نفس دارید، باید از همان ابتدای بروز علائم از پزشک کمک بخواهید. اگر به مناطقی که COVD-19 در آنجا گزارش شده سفر کردهاید، یا اگر در تماس با فردی بودهاید که بهتازگی به یکی از چنین مناطقی سفر کرده و علائم تنفسی دارد، با پزشک خود یا با کارمندان بهداشت تماس بگیرید و موضوع را با آنها درمیان گذاشته و مشورت کنید.
آیا باید ماسک بزنم؟
چنانچه علائم تنفسی (سرفه یا عطسه) دارید، برای محافظت از دیگران استفاده از ماسک پزشکی توصیه میشود.
درصورت استفاده از ماسک، برای اطمینان از اثربخشی آن و جلوگیری از افزایش خطر انتقال ویروس، باید از آن درست استفاده کرده و پس از استعمال نیز درست دفع نمود.
استفاده از ماسک به تنهایی برای جلوگیری از عفونت کافی نیست و بایستی با شستشوی مکرر دستها، پوشاندن دهان به هنگام عطسه و سرفه، و جلوگیری از تماس نزدیک با کسانی که علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند (سرفه، عطسه، تب) همراه باشد.
بهترین راه شستن کامل دستها چگونه است؟
منبع: سایت یونیسف
۱. شیر آب را باز کنید و دستها را زیر آن بگیرید
۲. تمام دستتان را به صابون آغشته کنید
۳. تمام سطوح دستها را به مدت حداقل ۲۰ ثانیه با صابون بمالید، از جمله پشت دستها، میان انگشتان و زیر ناخنها
۴. دستها را کاملاً با آب بشویید
۵. دستها را با دستمال تمیز یا حوله یکبار مصرف خشک کنید
۶. دستها را مرتب بشویید، به خصوص قبل از خوردن، بعد از فین کردن، سرفه یا عطسه و دستشویی.
۷. اگر آب و صابون در دسترس ندارید، از ژل شستشوی دست الکلی با حداقل ۶۰ الکل استفاده کنید. اگر دستانتان به صورت مشهود کثیف هستند، حتماً با آب و صابون بشویید.
در چه صورت به مراکز درمانی مراجعه کنیم؟
پاسخ به علایم بالینی شما باز می گردد. در حال حاضر واکسن یا درمانی برای کرونا وجود ندارد. در صورت مشکوک بودن به کرونا بر پایه علایم کلی و خفیف (تب, خستگی, و سرفه خشک) رفتن به مراکز درمانی میتواند امکان تستهایی برای تشخیص بیماری را فراهم کند, به فرض وجود کیتهای تست مورد نیاز در مرکز مربوطه. از طرف دیگر حضور در مراکز پزشکی به ریسک تعامل با بیماران واقعی کرونا افزوده و خود خطری جدید برای شما ایجاد میکند, خصوصا که احتمالا بیشتر موارد مشکوک به کرونا فقط سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند. هزینه دیگر مراجعه با علایم خفیف به مراکز تخصصی کرونا ایجاد صفهای طولانی, خستگی و تضعیف کادر درمانی, و جلوگیری از تخصیص منابع به بیمارانی است که به شدت نیاز به مراقبت دارند. با توجه به این نکات هم به نفع خود شما است و هم به نفع سیستم بهداشتی اگر بر پایه شواهد محدود و خفیف به سراغ مراکز درمانی نرویم. در این شرایط قرنطینه شخصی, استفاده از ماسک, و کاهش تعامل ریسک انتقال بیماری به دیگران و خانواده را کاهش میدهد.
از طرف دیگر در صورتی که شواهد بیماری جدی تر شده و با مشکلات تنفسی همراه است, مراجعه به مراکز درمانی مخصوص کرونا لازم میشود. در حال حاضر تلفن ۱۹۰ در ایران برای تماس با این مراکز تخصیص داده شده. توجه کنید که مراکز درمانی معمول امکانات و آمادگی مراقبت از بیماران مشکوک به کرونا را ندارند و لذا مراجعه به آنها کمکی به شما نخواهد کرد.
آیا بیمار بهبود یافته کرونا ممکن است دوباره بیمار شود؟
منبع: سایت سی دی سی
پاسخ این سوال هنوز به طور دقیق معلوم نیست. در بیماریهای دیگر از خانواده ویروس کوید-۱۹ بهبود یافتگان حداقل تا مدتی در مقابل ویروس مصون هستند، اما این مهم در مورد کرونا هنوز اثبات نشده.
چگونه ریسک ابتلا به بیماری را کاهش دهیم؟
منبع: سایت بهداشت جهانی
از ارتباط نزدیک با افرادی که ممکن است بیمار باشند خودداری کنید.
حتی المقدور از دست زدن به چشم ها، بینی، و دهان خودداری کنید و دستهای خود را مرتب بشورید.
اگر احساس بیماری میکنید در منزل بمانید.
از رفتن به مکانهای عمومی تا جایی که امکان دارد خودداری کنید.
جلوی عطسه و سرفه خود را با دستمال بگیرید، و سپس دستمال را در سطل زباله بیاندازید.
به صورت متناوب سطوح و وسایلی که دست میزنید را با وسایل ضد عفونی کنند ضد عفونی کنید.
حتما به توصیه پزشکتن در مورد اصول مراقبت در مقابل بیماری کرونا توجه کنید
کی و چگونه خود را قرنطینه کنیم؟
منبع: سایت یونیسف
در صورتی که با بیماری کرونایی در تماس بوده اید یا علایم مشکوک دارید توصیه میشود که با اتخاذ تصمیمات “عاقلانه” تماس خود با دیگران را تا جای ممکن کاهش دهند – مثل کاری که هنگام سرماخوردگی میکنید. اجرای چنین قرنطینه شخصی یعنی شما باید ۱۴ روز در خانه بمانید و به مدرسه، محل کار و دیگر اماکن عمومی نروید.
باید خود را در اتاقی جدا از دیگران قرنطینه کنید که جریان هوای مناسبی دارد و میتوان پنجرهاش را باز کرد.
برای خرید دارو و مواد غذایی از دیگران کمک بگیرید. دوستان و اقوام شما میتوانند خریدهای شما را انجام دهند و به دستتان برسانند. اما نباید کسی را به اتاق راه دهید.
سعی کنید کتاب, تلویزیون, کامپیوتر, و سایر امکانات مورد نیاز برای گذران مثبت زمان را با خود داشته باشید وگرنه قرنطینه حوصله سر بر خواهد بود.
اگر با کسی زندگی میکنید که خود را قرنطینه کرده است چه؟
با اینکه شاید نتوانید کاملا خود را از اعضای خانواده یا همخانههای خود جدا کنید، باید سعی کنید که تماس خود با آنها را تا جای ممکن محدود کنید.
از افرادی که با مبتلایان احتمالی زندگی میکنند خواسته شده است که دستهای خود را به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویند – مخصوصا بعد از تماس با بیمار یا چیزهایی بیمار به آنها دست زده است.
شما نباید از همان وسایلی استفاده کنید که فرد قرنطینهای از آنها استفاده میکند و در صورت امکان باید توالت و حمام خود را نیز جدا کنید.
در عین حال باید هر روز سطوح مختلف خانه را نیز با استفاده از دستکش یک بار مصرف تمیز کنید. زبالهای که با فرد بیمار در تماس بوده است باید در یک کیسه پلاستیکی قرار داده شود و بعد از گره زدن در کیسه دیگری گذاشته شود.
منابع مفید
در صفحه منابع میتوانید مقالات، ویدیوها، و سایر منابع موجه و مفید را بیابید.