چقدر باید کرونا را جدی بگیریم و برای توقف آن چقدر بسیج نیرو و منابع لازم است؟ برای اینکه دستمان بیاید که حریفمان (ویروس کوید-۱۹) چقدر قدر است٬ بیایید نگاه کنیم که چین با چه ترفندی ویروس را متوقف کرد. دولت چین عملا برای نبرد با این حریف، معادل یک سلاح هستهای در سطح اجتماعی را به کار برد. چین بیشترین مورد ابتلا به کوید ۱۹ را داشته (حدود ۸۰ هزار) ٬اما تعداد موارد ابتلای جدید از حدود چند صد مورد در روز به ۴۶ مورد در روز رسیده ٬ آن هم در یک کشور ۱.۴ میلیارد نفری. این یک دستاورد عظیم در حوزه سلامت عمومی به شمار میرود. به زبان استعاره فیزیک نیوتونی٬ ما از روی میزان توانی که متوقف کردن چیزی لازم دارد میتوانیم به بزرگی آن چیز پی ببریم. تجربه و پاسخ چین درکی از این مرتبه بزرگی به دست ما میدهد.
محققان آزمایشگاه نیکولاس کریستاکیس در دانشگاه ییل با کمک دانشجویان چینی آزمایشگاه تلاش دولت چین را کمیسازی کردند. نکته اول اینکه از ۲۳ ژانویه امسال دولت چین منع رفتوامد (به شکل ماندن در خانه و ترک آن فقط برای یک بار در هفته) برای حدود ۹۳۰ میلیون نفر در استانهای مختلف کشور را اجرا کرد (عکس پایین). این سیاست در سطح کامیونیتی انجام شد و همچنان در بیشتر شهرهای چین ادامه دارد. این سیاست که به اسم “مدیریت منع” شناخته شده٬ چند نکته مشترک دارد: نیاز به مجوزهای ورود و خروج برای حرکت افراد و وسایل نقلیه ٬ چک کردن دمای بدن افراد در ورودی هر کامیونیتی٬ ضد عفونی کردن وسایل نقلیه ٬ تحویل غذا به منازل٬ مجوز تنها به یک نفر از هر خانواده برای خروج از منزل. عکس پایین نمونهای از مجوزهای عبور و مرور در خیابانهاست. روی تعدادی از آنها نوشته شده: مبارزه با ویروس وظیفه همه است.
در خیلی شهرها کارکنان زیادی برای توزیع غذا در مقیاس وسیع به کار گرفته شدهاند و ساکنین تنها زمانی میتوانند برای خرید بیرون بروند که مجوز داشته باشند. مغازهها هم ساعتهای محدودی باز هستند. مثلا در چونگکینگ تنها یک نفر از هر خانواده ٬آن هم به صورت محدود٬ میتواند از خانه خارج شود (کل موارد ابتلا در چونگ کینگ کمتر از ۶۰۰ مورد بوده ! ). همه کلاسها آنلاین برگزار میشود. در نتیجه این سیاست ها٬ چین نرخ موثر بازتولید ویروس را از ۳.۸ به ۰.۳۲ رسانده. وقتی این عدد به کمتر از ۱ میرسد اطفای اپیدمی حداقل برای مدتی اتفاق میافتد. حتی در روزهای اخیر هم که از سختگیرانه بودن بعضی از سیاستها کم شده٬ همچنان راهکارهای خلاقانهای برای محدود کردن تماس به کار برده می شود. مثلا ظرفیت آسانسورهای به ۴ نفر محدود شده٬ کف آسانسورهای پکن با نوارهای زردرنگ حجرهبندی شده اند و در هر حجره تنها یک نفر اجازه ایستادن دارد (عکس پایین).
منبع: این نوشته برداشتی آزاد بر اساس بخشی از رشتهتوییت نیکولاس کریستاکیس مدیر مرکز علوم شبکههای دانشگاه ییل (لینک در کامنت) در مورد عملکرد چین است.