مقدمه: در برخورد با بحران ویروس کرونا-۱۹، کشورهای مختلف لزوما یکسان رفتار نکردهاند و متناسب با ظرفیتهای ملی و چارچوب نظام سیاسی و بهداشتی خود استراتژیهای متفاوتی را دنبال کردهاند. در مورد ایران هم با وجود اینکه برخی اقدامات و سیاستها مشابه اقدامات کشورهای دیگر است ولی مسیر کلی برخورد با مساله و راهحلهای دنبال شده تا حد زیادی متفاوت از دیگر کشورها و به نوعی منحصر به فرد است.
به طور مشخصتر، سوالی که بسیاری از ناظران از خود میپرسند این است که چرا دولت ایران پس از گذشت تقریبا دو ماه از بروز اولین نشانههای ابتلا در کشور، هنوز به یک استراتژی مشخص و روشن و قاطع در برخورد با مساله نرسیده است و به صورت کژدار و مریز و نوسانی با موضوع برخورد میکند. به عنوان مثال، در ابتدای موضوع صحبت از استراتژی غربال همهگانی و ریشهکنسازی سریع ویروس کرونا-۱۹ میشود. چند روز بعد تصمیمات کلیدی برای پیادهسازی یک قرنطینه وسیع و تعطیلی تعاملات اجتماعی ظرف ۲۴ ساعت اعلام میشود ولی عملی نمیشود و در نیمه رها میشود. سفرهای نوروزی در ابتدا ممنوع نمیشود ولی سیاست محدودسازی سفر در اواخر تعطیلات اجرا میشود و نهایتا بدون اینکه تکلیف دقیق شیوع بیماری در نقاط مختلف کشور روشن شده باشد بازگشایی اقتصاد و بازگشت به حالت عادی اعلام میشود. همچنین نشانههای مشخصی از سیاست بازگشایی هوشمند (مثل تفکیک بین بخشهای کلیدی و غیر کلیدی یا تفکیک شهروندان در معرض ریسک) در این تصمیم دیده نمیشود.
در این مقاله – بدون اینکه مدعی باشیم که توضیح کامل برای درک همه رفتارهای دولت در قبال بحران کرونا داریم – قصد داریم که برخی شباهتها و تفاوتهایی که بین وضعیت ساختاری ایران و کشورهای دیگر وجود داشت را برجسته کنیم و در مورد تاثیر این شباهتها و تفاوتها بر روی اقدامات و نتایج صحبت کنیم. تحلیل ما البته جامع و کامل نخواهد بود چون هم فرصت پرداختن به همه عوامل در یک مقاله کوتاه وجود ندارد، هم منطق همه رفتارهای دولت بر ما شناخته شده نیست و هم برای برخی عوامل – مثلا کیفیت حکومتگری در دوره بحران – هنوز سنجه قابل اعتمادی وجود ندارد که بتوان بر اساس آنها در مورد تفاوت عملکرد کشورها قضاوت کرد. ضمن اینکه هنوز گمانههای زیادی در مورد بیماری و عوامل موثر بر میزان تلفات آن وجود دارد – مثل تاثیر آلودگی هوا، دما یا واکسن BCG – وجود دارند که رابطه دقیق بین آنها و سرعت گسترش و تلفات بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است.
مطالعه ادامه مقاله در فرمت پیدیاف