در روزهای نخستی که اولین مورد فوت از ویروس کرونا تشخیص داده شد، یکی از مسوولین، قدرت سرایت (اینفکتیویتی) این ویروس را مشابه آنفولانزا دانست. قدرتِ سرایت؛ به معنی این که دو نفر، یکی بیمار و یکی سالم، با هم تماس داشته باشند، با چه احتمالی بیماری منتقل می شود. آیا ممکن است که اینفکتیویتی ویروس کرونا مانند آنفولانزای معمولی باشد اما با این حال ابعاد فراگیری آن در کشور بالاتر باشد؟ جواب، متاسفانه بله است.
در فراگیری ویروسهای مسری آنچه مهم است تعداد افرادی است که از یک فرد بیمار، در طول دوران بیماری، آلوده میشوند (تاکید: در طول دوران بیماری). به اصطلاح، همان پارامتر آر-نات (R0). به بیان ساده، اگر هر بیمار در طول بیماری فقط یک نفر را آلوده کند، آن که خوب شد یا فوت کرد، یکی دیگر جایگزینش شده، پس جمعیت کل بیماران ثابت میماند. در مورد ویروس کرونا، آرنات عددی حدود ۳ است که در مقایسه با آنفولانزا که حدودا یک و دو دهم است بسیار بالاتر است. چرا؟ دلیل اصلی زمان طولانی این بیماری است.
فرض کنید دو بیماری، اینفکتیویتی مشابهی داشته باشند، مثلا پس از تماس یک بیمار و یک فرد سالم ده درصد احتمال شیوع باشد. اگر بیمار اول و دوم هرکدام هر روز دو نفر را ببینند، هر کدام هر روز دو دهم مریض جدید ایجاد کردهاند. اگر کلا بیماری اول پنج روز طول بکشد، و بیماری دوم پانزده روز: بیمار اول کلا در زمان بیماری یک نفر را بیمار کرده، اما در بیماری دوم، هر بیمار سه نفر را بیمار کرده است. بیماری اول برای مدتی کنترل شده میماند، اما در بیماری دوم، افراد بیمار هر پانزده روز دو برابر میشوند (فرض ساده کننده زمان گسسته).
این مثال ساده به تفاوت ویروس آنفولانزا و کورونا هم مربوط میشود. مدت شیوع اولی پنج روز و دومی بین دو تا سه هفته است. از این رو آرناتِ کرونا به شدت بالاتر میشود (سه در برابر یک و دو دهم) و کنترلش سختتر. با فرضِ آرناتِ ۳ و زمان بیماری پانزده روز، هر روز هر پنج بیمار، فقط یک نفر را بیمار میکند. ولی چون زمان بیماری طولانی است، آن پنج بیمار تا پایان دوران بیماری، پانزده نفر را بیمار خواهند کرد. به بیانی دیگر هر پانزده روز، هر یک نفر با سه نفر جایگزین میشود و تعداد بیماران دو برابر میشود (فرض ساده – تعداد بیماران را می توان از تعداد همه کیسهای بیماری، منهای همه کیسهای خوب شده و همه کیسهای فوت کرده بدست آورد.).
حال اگر بپذیریم که آرنات کرونا حدود ۳ است، چه باید کرد؟ نکته مهم این است که آرناتِ موثر، ثابت نیست، یعنی فقط خصوصیت ویروس نیست. به میزان تماس افراد بستگی دارد و می توان برای کاهش آرنات به زیر یک، اثرات جانبی را یک سوم کم کرد. این امر با کاهش تماسهای اجتماعی، انجام کار از منزل، نرفتن به مکانهای شلوغ مثل مراکز کاری و مذهبی، و قرنطینه فردی افراد بیمار ممکن میشود. اما باید برآیند همه این عوامل به حدی باشد که آرنات ۳ را به زیر یک برساند و برای مدت زیادی در این میزان نگه دارد.