خلاصه فارسی و نکات مهم مقالات تحلیلی در مورد بیماری کرونا
منتشر شده در مجله آتلانتیک مورخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۰
۱- پارادوکس کرونا٬ به این معنی که کمتر کشنده بودن ویروس باعث افزایش مرگ ومیر ناشی از آن شده: در دهههای اخیر ویروسهای به مراتب کشندهتری از کرونا بروز کردهاند. مثلا ویروس H5N1 که در سال ۹۷ از پرندگان به انسان منتقل شد حدود ۶۰ درصد مرگ و میر به همراه داشت٬ اما در نهایت بعد از تعداد معدودی ابتلا کنترل شد. سارس و مِرس هم نمونههای دیگر ویروسهای کشندهتر از کرونا هستند که با برنامهریزی کنترل شدند. اما کرونا همین حالا هم از مجموع همه این بیماریها بیشتر تلفات گرفته. چرا؟ یک دلیل مهم همین ملایم بودن نسبی ویروس در بین درصد عمده مبتلایان است٬ به شکلی که شناسایی آن را به شدت دشوار میکند و باعث کسترش بیشتر آن می شود. در حال حاضر یک مورد انتقال ویرس از یک فرد مبتلا اما بدون عارضه بیماری به فرد دیگر گزارش شده. هنوز معلوم نیست که آیا این یک مورد استثنا بوده یا واقعا انتقال از افراد بدون عارضه به شکل گسترده اتفاق میافتد٬ که اگر اینطور باشد پیچیدگی مدیریت مساله بیشتر میشود.
۲- دنیا در مجموع کارنامه قابل قبولی در شناسایی و اقدامات اولیه واکنش به این ویروس داشته. این ویروس در چین به سرعت شناسایی شد٬ نقشه توالی ژنوم آن ظرف چند هفته توسط دانشمندان چینی تهیه شد و در اختیار جامعه علمی جهانی قرار گرفت و تلاشهای تولید واکسن آن با سرعت زیادی آغاز شد. دولت چین و سازمان بهداشت جهانی هم سرعت زیادی در مدیریت بحران از خود نشان دادند. با این وجود٬ ویروس همچنان در حال گسترش است.
۳- پرفسور لیپزیچ یکی از اپیدمیشناسان برجسته هاروارد ( به همراه گروه عمده دیگری از متخصصین این رشته) اعتقاد دارد که مهار کردن منطقهای این ویروس و جلوگیری از انتقال آن به مناطق دیگر در مورد کرونا امکان پذیر نخواهد بود و دیر یا زود ویروس به سراسر جهان منتقل خواهد شد. لیپزیچ معتقد است که بین ۴۰ تا ۷۰ درصد جمعیت دنیا در طی سال آینده به کرونا مبتلا خواهند شد ٬ که البته بیشتر این موارد شدید نخواهند بود و در تعدادی حتی نشانهای هم بروز نخواهد کرد.
۴- پیشرفتهای اولیه مهمی در مورد توسعه واکسن اتفاق افتاده. اما همچنان در این زمینه در ابتدای راه هستیم و تخمین زده می شود که بین ۱۲-۱۸ ماه از تولید تجاری واکسن فاصله داریم. از طرفی توسعه واکسن به دلایل تجاری و حقوقی برای شرکتهای بزرگ دارویی که منابع کافی را در اختیار دارند مقرون به صرفه نیست و حمایت گسترده دولتها و سازمانهای غیر دولتی مانند اتحادیه آمادگی در مقابل اپیدمی – CEPI – را نیاز دارد.
۵- عموم شواهد بر این است که مساله کرونا به تعدادی کشور محدود نخواهد ماند و به سرعت به یک مساله جهانی و برای بیشتر کشورها تبدیل میشود٬ و طبعا مدیریت آن همکاری در سطح بینالمللی را هم نیاز دارد.