نویسنده مهمان: دکتر رضا یوسفی نورایی، متخصص اپیدمولوژی
خلاصه مقاله
متن کامل مقاله را از اینجا دریافت کنید.
پیاده سازی ((implementation یک پروژه مقابله با بحران که لازمه آن تغییر ساختارها و فرآیندها در سطح ملی یا منطقه ای (شهرستان، بیمارستان) است فرآیندی بسیار پیچیده و چندبعدی است. چه بسیار پروژه های موثر و جذابی که به دلیل ندیدن این پیچیدگی ها و عدم وجود مکانیسم های مناسب برای برخورد با آنها هیچگاه پیاده نشده اند یا پس از یکی دو هفته کنار گذاشته شده اند. این مساله در مورد پروژه های سیستمیک مقابله با همه گیری بیماری کرونا ویروس جدید بسیار حیاتی است چرا که سیستم توانایی و منابع و زمان محدودی دارد، پنجره پبش رو برای بسیاری پروژه ها محدود و گذراست (اگر دیر دست به کار شویم دیر شده است) و پیاده سازی پروژه هایی که احتمال شکست شان بالاست یا به درستی پیاده سازی نمیشوند (هرچند بر روی کاغذ عملی و موثر به نظر میرسند) هزینه جانی و مالی فراوانی دارد. من در این مقاله سعی کردم چند توصیه مهم را بر مبنای تجربیات و یافته های دانش پیاده سازی (Implementation science) جمع بندی کنم. برای گروهی از مخاطبان ممکن است این توصیه ها در شرایط اورژانسی که سیستم با آن روبرو است غیر عملی یا غیرمهم جلوه کند. اما تجربیات مشابه در کشورها و سیستم های بهداشتی مختلف نشان داده اند بدون وجود مکانیسم های ارزیابی و انعطاف پذیری و بومی سازی، و به دیگر سخن پیاده سازی آگاهانه و علمی، بسیاری از طرحهای پرهزینه سیستمی ناموفق بر زمین مانده و منجر به هزینه های مضاعف شده اند.
در این مقاله ۱۰ توصیه مهم به همراه چهارچوب های فکری و مثال های عملی برای تصمیم گیرندگان، طراحان، و مجریان پیاده سازی مداخلات کنترل بحران ارائه شده است. این توصیه ها عبارتند از:
- برای تدوین و طراحی مداخلات پیاده سازی وقت و انرژی بگذارید. پیاده سازی عجولانه معمولا ناموفق خواهد بود.
- استراتژی های تسهیل پیاده سازی (مانند اطلاع رسانی، تبلیغ، و مکانیسم های تشویقی) به اندازه خود مداخله مهم هستند. آنها را با دقت و آگاهانه تدوین و طراحی کنید.
- ارزیابی مرتب و هدفمند قلب پیاده سازی موفق است. در مرحله تدوین به شاخصهای ارزیابی فکر کنید و به طور مرتب ارزیابی را انجام دهید و بر اساس آن تغییرات لازم را اعمال کنید.
- مداخلات در بسترهای متعدد و تودرتویی پیاده میشوند. به موانع مرتبط با پیچیدگی ها و بسترهای مختلف (فردی، بین فردی، سازمانی، منطقه ای، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی) پیشاپیش فکر کنید و برای آنها راه حل بیاندیشید.
- ذینفعان مختلف را (حتی در حد تماس های تلفنی ساده) در فرایند تدوین و طراحی دخیل کنید. آنها باید حس کنند مداخله برای آنها قابل اجراست، قابل بومی سازی است، قابل قبول است، از بقیه مداخلات موجود بهتر است، پیچیده نیست، رهبران معتبری آن را تدوین کرده اند. ذینفعان ممکن است شما را در جریان نکات مهم و راه حل های جدید بگذارند.
- فرایند ارزیابی> تدوین> اجرا> ارزیابی> گزارشدهی را به طور تکرار شونده (rapid cycle) اجرا کنید. راه حل های اولیه معمولا خیلی واقع گرایانه نیستند و در طول پیاده سازی تغییر خواهند کرد.
- انعطاف پذیر باشید و به ذینفعان و واحدهای میدانی اجازه تطبیق و بومی سازی با وفاداری به اصول و اهداف اصلی پیاده سازی را بدهید.
- به تیم های اجرایی بازخوردهای اختصاصی بدهید و فرایندهایی را تعریف کنید که تیم ها بتوانند در مورد ارزیابی ها و راه حل های پیش رو با هم و با شما صحبت کنند.
- اعتمادسازی شالوده اصلی پیاده کردن موفق مداخلات است. چینی شکسته اعتماد با شفافیت، رابطه متقابل، و توانمندسازی قابل بند زدن است.
- پیاده سازی موفق در شرایط بحران نیاز به رهبرانی قدرتمند، آگاه، و قابل اعتماد دارد که علاوه بر تصمیم گیری های قاطع در وقت نیاز به برقراری ارتباط و دیالوگ بین اجزای مختلف تصمیم گیری و اجرایی و کسب اطلاعات بهروز از منابع مختلف اهتمام میورزند.