نوید غفارزادگان
در ادامه مطلب قبل (+) نگاهی دوباره به قله بیماری کوید در ایران میاندازیم. در زمان اوجگیری بیماری، تعداد ورودی بیمار (بیمار جدید) از تعداد خروجیها (حاصل جمع بهبود روزانه و فوت) بیشتر است. در قله بیماری، ورودی بیماران جدید با خروجی بیماران (بهبود و فوت روزانه) برابر میشوند و جمعیت بیماران برای مدت کوتاهی ثابت میشود. به محض اینکه خروجی بیش از ورودی شد، تعداد بیماران کاهش مییابد. به نظر میرسد، خوشبختانه در ایران، در حال پشت سر گذاشتن قله هستیم، هر چند هنوز «احتیاط» باید در اولویت باشد.
دسترسی مستقیم به متغیرهای بیماران جدید و بهبود روزانه به دلیل مشکلات مربوط به تشخیص بیمارانِ بدونِ نشانه و محدودیتهای تست ممکن نیست. در چنین شرایطی نگاه به دادههای مربوط به تست، به عنوان علامتی از تعداد واقعی بیماران، میتواند کمک کند (شکل 1). نمودار «الف» ورودی و خروجی بیماران را بر مبنای دادههای رسمی نشان میدهد، و بیانگر این است که اواخر تعطیلات نوروز، ورودی و خروجی برابر شدهاند. نمودار «ب» تعداد بیماران فعلی، و قله بیماری، را بر اساس دادههای ورودی و خروجی نشان میدهد. البته باید مدنظر قرارداد که دادههای تست، در بهترین حالت، تاخیری یک هفتهای ( وشاید ده روزه) از واقعیت دارندو با لحاظ کردن این موارد به نظر میرسد که در اواخر هفته اول نوروز، ایران از قله بیماری عبور کرده است.
عبور از قله کرونا خبر بسیار امیدوارکنندهای است. اما فراموش نکنیم که این قلهها را ما میسازیم. با بی احتیاطی، امکان شیوع دور دوم بیماری (و پیدا شدن قله جدید) وجود دارد، اما در صورت ادامه کنترل بیماری و مروادات اجتماعی، امیدواریم که این روند در هفته های آتی نیز تداوم یابد و تعداد بیماران جدید هر روز کمتر شود. پس: 1) امیدوار باشیم. 2) احتیاط شرط اول است: از تلاشها برای کاهش ارتباطات نباید کاسته شود و همه باید صبر داشته باشند.