هرکس بسته به موقعیت خود میتواند قدمهایی برای مقابله با بیماری بردارد. در همه سطوح مهمترین قدم به کاهش پخش ویروس از طریق کاهش برهم کنش ها و کم کردن ریسک انتقال ویروس در صورت بر هم کنش باز میگردد. در زیر این قدمها در سه سطح خانواده، مراکز پزشکی، و سیاستگذاران دولتی خلاصه شده است. عمده این پیشنهادها از منابع پزشکی و سازمانهای مسوول جهانی اقتباس شده و منابع مربوطه و جزییات بیشتر در صفحه پاسخ به سوالات آمده است:
فرد و خانواده
۱. کاهش برهمکنشهای اجتماعی با با کاهش حضور در اجتماعات، مراکز خدماتی عمومی و خرید، توالت عمومی، وسایل نقلیه عمومی، میهمانی ها، مراسم مذهبی، ورزشی، هنری و در صورت امکان با کار از خانه.
۲. عدم بیرون آوردن و استفاده از موبایل در فضاهای عمومی چرا که موبایل میتواند به سطحی برای انتقال ویروس از بیرون به خانه و صورت شما تبدیل شود.
۳. کاهش احتمال انتقال ویروس با شستشوی کامل دست با آب گرم و صابون خصوصا پس از هر برهمکنشی خارج از خانه و بلافاصله پس از ورود به خانه، عدم دست زدن به صورت (خصوصا چشم، بینی، دهان) قبل از شستشوی دست، عدم روبوسی، آغوش کشیدن و یا دست دادن، و حفظ فاصله با دیگران تا حد ممکن.
۴. کاهش نشر ویروس با پوشاندن دهان با بالای آرنج یا دستمال هنگام سرفه یا عطسه (دستمال را سریعا در سطل بیندازید)، ماسک زدن هنگام سرماخوردگی یا هر بیماری مشکوک دیگر، قرنطینه شخصی در خانه در صورت داشتن علایم مشکوک: تب و سرفه خشک و خستگی.
۵. در صورتی که علایم مشکوکی دارید، اما حالتان بد نیست، از رفتن به مراکز بهداشتی خودداری کنید و در خانه خود را قرنطینه کنید. صفحه پاسخها اطلاعات بیشتری در مورد قرنطینه شخصی ارایه می کند. شانس اینکه بیماری شما سرماخوردگی عادی باشد و در بیمارستان به ویروس کرونا مبتلا شوید بالاتر است، و دارویی برای درمان بیماری در دسترس نیست. فقط در صورت مشکلات تنفسی با تماس با اورژانس برای انتقال به مراکز تخصصی بیماران کرونا اقدام کنید.
۶. به طور خاص توصیه های ایمنی را برای مسنترها و افراد با پیش زمینه بیماری قلبی، ریوی، سیگار، دیابت و سیستم ایمنی جدی بگیرید.
۷. در حال حاضر شواهدی از فواید داروهای گیاهی یا رژیمهای غذایی برای مقابله این بیماری وجود ندارد. ترس در جامعه زیاد است و تشخیص اطلاعات قابل اعتماد از نظرات شخصی و بعضا مشکل زا سخت و پرهزینه، از پخش اطلاعات بدون منبع شناخته شده و معتمد روی شبکه های اجتماعی خودداری کنید.
مراکز پزشکی
در روزهای آخر سال ۹۸ انتظار شیوع گسترده و بالا رفتن سریع مراجعین به مراکز درمانی می رود. در این شرایط و با امکانات محدود محافظتی و درمانی مراکز بهداشتی خود می توانند به مرکز پخش بیماری تبدیل شوند. مدیران این مراکز باید بررسی کنند که با فرض چند برابر شدن تقاضا چگونه میتوانند هم پاسخگو باشند، هم موجب پخش بیشتر ویروس نباشند، و هم سلامت جسمی و روحی کادر پزشکی به خطر نیفتد. پاسخ به این سوال ساده نخواهد بود و هر سیاستی کاستی هایی خواهد داشت, فقط یک برنامه دقیق و جدی می تواند هزینه ها و خطرها را کنترل کند. بسته اطلاعاتی سازمان بهداشت جهانی در این لینک برای این منظور مفید است. البته بدون درک دقیقتر از شرایط محلی ارایه پیشنهادات مشخص ممکن نیست, با این وجود یادآوری بعضی ایده های ساده و پایه ای ممکن است بیفایده نباشد:
۱. راهنمایی شفاف و کوتاه برای مراجعین مشکوک به کرونا داشته باشید. آن را کپی کنید, و به محض ورود (ترجیحا قبل از ورود به محوطه عمومی) به دست آنها بدهید و بخواهید آن را به دقت دنبال کنند.
۲. جدا کردن سریع مراجعین مشکوک به کرونا از سایر بیماران و اختصاص مراکز خاص به آنها با امکانات قرنطینه و پوشش محافظ برای کادر مربوطه امری لازم است.
۳. حفظ سلامت کادر پزشکی بسیار مهم است. پزشک بیمار نه تنها کمکی به بیماران کرونا نمی کند, بلکه توانایی درمان سایر بیماریها را نیز از دست می دهد. لذا اولویت بالای مراکز باید حفظ سلامت کادر پزشکی باشد.
۴. مدیریت استرس و غلبه بر ترس در بین مراجعین و کادر پزشکی در بهبود فرایندهای کاری و عملکرد سیستم بهداشتی مهم است. حمایت از همکاران, توجه به سلامت روانی, رژیم غذایی, خواب, و حفظ ارتباطات خانوادگی و اجتماعی نکاتی ساده اما تاثیر گذارند.
سیاستگذار
۱. مهمترین مسیر قطع بیماری کاهش تماسهای سطح جامعه به زیر یک سوم نرمال است. دولت میتواند با تعطیل کردن مراکز عمومی، دانشگاهها، مدارس، مساجد، مراکز هنری، ورزشی و غیره نسبت به این مهم اقدام کند. از طرف دیگر به توجه به احتمال طولانی شدن مبارزه با بیماری به ماهها، تعطیلی همه فعالیتها میسر نیست و پیدا کردن ترکیب مناسبی از کاهش تعاملات و حفظ فعالیتهای کلیدی اقتصادی احتیاج به بررسی جدی و کار کارشناسی دارد.
۲. اعتماد به متخصصین و نظام پزشکی کشور و استفاده فعالانه از این نیروها در جلب اعتماد عمومی، تعبیه راهکارهای کارا، و اجرایی کردن برنامه ها نقش اساسی دارد.
۳. اطلاع رسانی شفاف , هرچند سخت, لازم است. این اهم به جلوگیری از شایعات کمک میکند, به شهروندان امکان هماهنگی با واقعیتهای روز جامعه را می دهد, و جلوی اشتباهات جدی در برخورد با بیماری را خواهد گرفت. همچنین درک واقعیتها برای برخورد کارای بقیه دنیا لازم است. آلودگی کشورهای بیشتر شانس ریشه کنی بیماری در همه کشورها, منجمله آنهایی که زودتر آلوده شده اند, را کم می کند.
۴. کاهش تماس اجتماعی، متاسفانه، هزینههای اقتصادی زیادی بر کشور و به خصوص اقشار آسیبپذیر دارد. با توجه به سطح گسترش کرونا، و با توجه به اجتناب ناپذیر بودن کاهش تماس اجتماعی، سیاستگذاران اقتصادی باید به فکر راه حلهای حمایتی از اقشار آسیبپذیر باشند. به بیانی دیگر مسئله کرونا، تنها موضوع سیاستگذاری بهداشت نیست و کاهش اثرات اقتصادی ناشی از آن نیاز به اجرای سیاستهای پیشگیرانه اقتصادی دارد.