به نظر میرسد که از روی تعداد مسافرین خارج شده از ایران که در این مدت اخیر تست کرونایشان مثبت درآمده میشود تخمینی از کل تعداد مبتلایان زد. (این مبنای محاسبه یک شرط مهم دارد که خود پروسه پرواز در ابتلای بیمار نقش جدی نداشته باشد. به این مساله در آخر این نوشته میپردازیم). اما چطور این محاسبه را انجام دهیم؟ یک راه این است که تعداد کل مسافرین خارج شده در ۲ هفته اخیر را تخمین بزنیم٬ و با استفاده از نسبت مبتلایان مسافر به کل مسافران٬ تعداد کل را در جمعیت در معرض کشور تخمین بزنیم. این شکل تخمین در اوایل دوران رشد بیماری یک مشکل اساسی دارد: اینکه در همان دوران ۲ هفته بیماری همچنان با سرعتی نمایی در حال گسترش بوده و محاسبه تعداد کل مبتلایان با استفاده از این روش خیلی کمتر از واقعیت تخمین زده میشود. روش درستتر این است که ما یک تابع رشد نمایی در نظر بگیریم و احتمال مشاهده بیمار در مسافرین را در هر روز با توجه به اندازه تابع نمایی حساب کنیم. البته قسمت دشوار مساله تخمین ضریب رشد نمایی است که میشود از روی آمار رسمی روز به روز هم تقریبی از آن به دست آورد.
در اینجا محاسبهای بر اساس روش دوم انجام میدهیم. مبنای این محاسبه تعداد ۹۷ تشخیص مثبت کرونا در بین مسافران خارج شده از ایران در هفتههای اخیر است که در گزارش ۲۸ فوریه رییس سازمان بهداشت جهانی اعلام شده است (منبع یک). همچنین فرض ما بر این است که سرعت رشد بیماری از تاریخ ۲۸ فوریه تا زمان نوشتن این تحلیل (۳ مارس)٬ ثابت مانده است. این مدل همچنین به دو فرض دیگر در مورد تعداد مسافرین خروجی در روز از فرودگاههای ایران و همینطور کل جمعیت در معرض ( که به خصوص در روزهای اول کل جمعیت کشور نیست) نیز نیاز دارد. بر این مبنا و بر طبق چند سناریوی نمونه تعداد محتمل کل مبتلایان چیزی بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار نفر تخمین زده میشود.
این عددها بسیار بزرگی اند و در حالت خوشبینانه هم از تعداد کل مواردی که تا امروز در سراسر دنیا گزارش شده است ( تا اینجا در حدود ۹۰ هزار) بیشتر است. اما چرا؟ بزرگی این اعداد را به دو شکل میشود توضیح داد. یکی اینکه همانطور که در گزارشها و مراجع زیادی هم ذکر شده٬ آمار رسمی اعلام شده از سوی دولت ایران از تعداد واقعی مبتلایان به مراتب کمتر است٬ اما احتمالا این مساله به تنهایی توضیح کافی بزرگی تخمین بر اساس مدل را به ما ندهد. دلیل دیگر بزرگی این عددها میتواند احتمال آلودگی به ویروس در فرودگاهها (ممثلا در اثر تماس های مکرر افراد با چرخهای باربری٬ سکوی باجههای بلیط و تحویل چمدان یا ظرفهای حمل وسایل از زیر دستگاه ) و طی پروسه پرواز باشد. تایید و تعیین میزان تاثیر عامل دوم به اطلاعات بیشتری به خصوص در مورد فاصله پرواز تا بروز علایم در مسافران خارج از کشور نیاز دارد.
به طور خلاصه ٫ به نظر میرسد که هر دوی این دلایل — خطای فاحش در گزارش های رسمی و احتمال بیشتر آلودگی در فرودگاهها –در توضیح عدد بزرگ مبتلایان مسافر دخیل باشند. در مورد عامل اول در روزهای اخیر زیاد صحبت شده٬اما به پتانسیل آلوده سازی فرودگاه ها (و همینطور ترمینالهای دیگر مسافری مثل قطار یا اتوبوس) کمتر توجه شده است